
FRIBORDET på en Bianca 27 er født med en hulkehle i næsten hele bådens længde. Hvis man ønsker permanent at give sit fribord en ekstra beskyttelse mod mindre stød, har flere Bianca 27-ejere monteret en liste af ædeltræ ovenpå hulkehlen. Yderst på listen er skruet en messingliste ligesom på den skrog/dæk-samlende skandækliste ovenover. Dette eksempel set på D-345 Saray fra Rudkøbing.

NÅR MAN FORTØJER LANGSKIBS, bør man ikke nøjes med at anvende klamperne på for- og agterdæk. At lave et såkaldt spring med et tov med forbindelse til et fast punkt midt på båden er en nyttig foranstaltning. Springet kan fastgøres i en scepterfod, men det er bedre - som her - at montere en ekstra klampe midtskibs på skødeskinnen. Denne klampe er til montering på skødeskinnen og kan dermed flyttes frem og tilbage og fra den ene skinne til den anden. Klampen koster omkring 500 kr i en bådudstyrsforretning.

SLID OG VEJRLIG KAN MED årene reducere skridsikkerheden på dækket. Denne vigtige sikkerhed kan genoprettes ved fx. at slibe det originale mønster ned og lakere med en speciel, skridsikker lak. Lakken kan have en indlagt gummieffekt eller der kan iblandes en slags glasstøv i sidste lag lak. Her på denne Bianca 27 er det flot udført med en passende kontrast og med respekt for de oprindelige flader.

VI ER BIANCA 27-SEJLERE, og det vil de fleste af os gerne reklamere med - også når storsejlet ikke er oppe. Her er det karakteristiske logo-B påsat bompresenningen. Hvis du ønsker et autoriseret logo-B, kan du få det ved at maile til Bianca27.net. Så sender vi det som pdf-fil til dig. Set på Bianco af Rudkøbing.

VIL DU UNDGÅ at komme på dækket, når du skal sætte storsejl på din Bianca 27, kan man som her føre alle fald til betjening fra cockpit. På denne specielle Bianca 27 er storsejlets skødebro flyttet op ovenpå lugegaragen. Dette har sammenhæng med, at forsejlets areal er øget (se længere freme). Observeret på Mistral af Aalborg.

DENNE FORLUGE ER SPECIEL. For det første er den monteret med hængslerne forrest. Det er mere sikkert, siger ejeren af Mitschnacker, Hamborg. Bemærk også teakstavene monteret nogle millimeter højere end den lakerede ramme. Det gør både ramme lettere at lakere og de rå teakstave lettere at vedligeholde med slibning og skuring.

DETTE PRAKTISKE AGTERTELT til en Bianca 27 giver god læ for regnen, men ikke det store udkik til havnelivet. Bommen er teltets overligger. For den fingernemme skulle et telt af denne type være forholdsvis nemt at sy, - eller billigt at få syet hos en marineskrædder. Der kan eventuelt monteres en eller flere ruder i teltet.

MED EN digital tv-modtager til nogle få hundrede kroner bliver den måske medbragte bærbare computer til en tv-modtager. Modtageren placeres i computerens usb-indgang og antennen er på størrelsen med en blyant og står her lige ved siden af computeren. Internet-forbindelse er ikke nødvendig. Båden skal blot være indenfor rækkevidde af det efterhånden meget udbredte, digitale tv-net, kaldet dvb-t.

ET RIGTIGT køleskab ombord på en Bianca 27, kræver en kompressor, der kan levere kulden. Den passer sig selv og behøver ikke at være specielt nemt tilgængelig. Denne er installeret i styrbord kistebænk agterude lige bag gashåndtag og kabel. Et halv-skot forhindrer, at andet materiel ruller hen mod kompressoren, Set på Holnis fra Flensborg.

BIANCA 27's flotte lønningsliste af massiv teak hele skibet rundt er en markant del af bådens profil. Forrest er listen beskyttet af stævnbeslaget i rustfrit stål. Agterude ses her en flot løsning på at beskytte lønningen, et elegant udformet messingbeslag, der dækker hele hjørnet og matcher fint til klydset af messing. Set på DEN-80 Asra fra Struer.

LIVLINEN ER EN vigtig del af bådens sikkerhedsudstyr - især, når det blæser til. Det er også vigtigt, at livlinen kan fastgøres bekvemt og på et sikkert sted. Her på Holnis er der i hver side af cockpit monteret et solidt øje under kistebænklugen til fastgørelse af livline. Nem og billig løsning. Husk en solid kontraplade inde i kistebænken, så belastningen fordeles.

VED MOTORSKIFT følger der også ofte andre instrumenter med til montering i cockpit under nedgangstrinet til salonen. Men hvordan dækker man hullerne til de gamle instrumenter, hvis de nye ikke lige fylder ud? Her på DEN-475 One-Day fra Aalborg er problemet flot løst ved montering af et panel, der stemmer fint overens med det øvrige træ i cockpit.

EN RINGENDE mobiltelefon skal man helst kunne nå fra både salon/pantry og fra cockpit. Denne telefon er ophængt i en holder ved nedgangen til salonen. Holderen er udført af en sortlakeret plastikboks (rustfri...) oprindeligt til tandstikkere! Monteret med selvklæbende velcrobåd. Set på Bianco af Rudkøbing.

SALONENS såkaldte messinglamper har det med at ire eller ruste, og de er ikke til at gøre fine igen. Køb i stedet de lidt dyrere men til gengæld evighedsholdbare lamper af rustfrit stål. Sådan lyder i hvert fald Bianca27-nets råd. Bianca 27-halvmodellen er udført af Kay von Eitzen fra Holnis af Flensborg. Set på Bianco af Rudkøbing.

BORDENE OMKRING BIANCA 27'S PANTRY og vask er fra værftet leveret i karrygult laminat. Hvis du synes, at tiden er løbet fra denne 60'er/70'er-farve - og du gerne vil lysne og opfriske denne del af din salon - er det forholdsvis nemt at lakere. Dæk først af og sæt malertape på. Du skal så give overfladen en let slibning, noget oliebaseret grunder og slutte af med en halvblank oliemaling. Her set om bord på Bianco af Rudkøbing.

EN GANG IMELLEM SKAL MOTOREN helt ud og ha' et grundigt eftersyn og måske have udskiftet dele. Når motoren er ude, er det fristende at nymale den med fx. den røde Bukh-lak som her. Malingen leveres stadig i original (også for fx. Volvo Penta-grøn). Det er et stort arbejde at udføre, men belønningen er også en motor, der skinner (og spinner) som ny. Billedet er fra DEN-475 One-Day fra Aalborg. Motoren er en nyrenoveret brugt med større hk end de oprindelige 7,5.

STØJ FRA motoren på din Bianca 27 kan dæmpes væsentlig med speciel skumgummi-isolering eller denne slags rockwool-agtige materiale. Du skal klæbe materialet på bagsiden af motor-trappen, under dit dærkdæksel og hvor du ellers kan komme til. Her dæmper det støjen fra en Volvo Penta MD 2010 om bord på Bianco i Rudkøbing.

HULKEHLEN langs firbordet er en del af din Bianca 27's identitet. Med et hvidt fribord er en guidstribe flot på dette sted. Bianca27.net fraråder, at du køber guldstribern i en bådbutik. De er billige, men holder kun en sæsons tid, før de falmer. Langt bedre er de lidt dyrere guldstriber du kan købe i forretninger, der sælger skilte til biler. For nogle få hundrede kroner kan du give dit fribord et meget flot løft. Husk at rense godt før monteringen. Pilespidsen i stævnen skal du selv klippe til. Set på Bianco af Rudkøbing.