bianca27.net Bianca27.net
Af Søren Stidsholt Nielsen,
bianca27.net - tekst

Der er altså noget sjovt ved at studere en reklametekst fra starten af 1970'erne. Dels er vi jo nok mange, der gerne labber alt om vores kære Bianca 27'ere i os, men teksten skildrer også på underholdende vis en anden tid. Vi er omkring 35 år tilbage og dengang var det helt okay at fastslå om pantryet, at "det vil være let og behageligt for husmoderen at tilberede maden for hele familien". Husmoderen, ja! Det er næppe en formulering, man vil finde i en salgstekst for en luksusbåd i dag. Men det stod der i den tryksag, som vordende Bianca 27 købere fik dengang.

BILFORHANDLERE SOLGTE BIANCA 27
Bianca27.nets eksemplar af tryksagen i A4-format og i to farver har to af værftets forhandlere som afsendere. Bilfirmaet Autros marine-afdeling i Odense dækkede det fynske område, og i Jylland kunne man købe Bianca 27 hos Aarhus Motor Compagnis marineafdeling. Og bådsalg hos bilhandlere er vel også en slags tidsbillede. Næppe mange af dagens store bilhuse kan fremvise en marine-afdeling. Men dengang omkring 1970 var salg af seriefremstillede lystbåde noget forholdsvis nyt og Bianca Yacht valgte således at trække på en etableret branches salgs-erfaring.

SØGELÆNDER VAR EKSTRA UDSTYR
Salgs-tryksagens tekst i øvrigt er en seriøs gennemgang af så godt som alle Bianca 27's specifikationer. Her er en mængde interessante oplysninger for Bianca 27-historikere. For eksempel, at søgelænderet (kaldet sørælingen) på et tidspunkt har været ekstra udstyr. Hvem har set en Bianca 27 uden søgelænder? Det oplyses også, at Bianca 27 kunne leveres med en Boreas benzinmotor. Det er vist også en sjældenhed....?

---

Her er hele tryksagens originale tekst:

"Tradition, glasfiber, komfort og gode sejlegenskaber er nogle af de kvaliteter, der har placeret Bianca 27 som en af de mest populære både i sin klasse. Prøv Bianca 27, tal med ejere af Bianca 27, og De vil forstå hvorfor. Køb Bianca 27, enten De ønsker en familie-, tur- eller kapsejladsbåd.


SPECIFIKATIONER BIANCA 27

Biancas skrog er bygget efter Lloyds specifikationer, en garanti for robust og holdbar konstruktion. Skroget er håndoplagt i glasfiberarmeret polyester. Standardfarve er "modehvid" med guldnot, tykkelsen varierer fra 23 mm ved køl til 7 mm ved fribord.

Ballastkøb er spændt fast til skroget med 11 varmgalvaniserede bolte og derefter overtrukket med et lag 3 mm glassfiberarmeret polyester i forbindelse med skroget.

Dæk, overbygning og cockpit er i en støbning i sandwichkonstruktion, hvortil er anvendt schweizisk Airex pvc skumgummimateriale. Beslag for fastgørelse af sceptere og prædikestol er indstøbt i dæksektionen. Afløb for dæk og cockpitsæder er indstøbt og ført sammen med afløb for det selvlænsende cockpit. Dæk og ruftag ved mast er behandlet med skridsikker maling.

Som ekstra udstyr fås søræling i rustrit stål. Diverse klyds og pullerter er i forkromet bronce og inkluderet i prisen. Dækspåfyldning af vandtank ligeledes standardudstyr.

Kahyttens indvendige sider har indstøbte mahognipaneler, som fuldstændigt skjuler glasfiberen.

Ruftag i begge kahytter er beklædt med skumgummivinyl.

Bianca 27's forskellige luger er alle i lakeret mahogni marine finér. Agterluge giver udmærket adgang til stuverummet og er forsynet med udluftning, bl. a. med henblik på motor.

Bianca 27 har selvlænsende cockpit, hvor sæder og bund er helstøbt glasfiber sammen med dæk og kahyt. Lemmene i cockpittet til stuverum er udført i lakeret mahogni marinefinér, og dørken er i teak. I styrbord side er der indfældet plads til motorfjernbetjening, så man undgår, at skøderne hænger fast i håndtagene. Ligeledes er der indfældet plads til motorinstrumentbræt, så dette sidder godt beskyttet mod vejret. Bianca 27's smukke og praktiske cockpit giver god plads til seks personer.

Ror af glasfiber, og samtlige beslag udført i rustfrit stål. Rorpind, som kan læftes, er i lakeret mahogni.

Masthead sloop rig. Den stående rig er af 1 x 19 rustfri wire, og den løbende også i rustfri wire. Fiberblokke og bomuldstov anvendes til fald og skøder. Alle mastebeslag, vantskruer og skødespil er ligeledes i rustfrit stål. Storsejl er forsynet med slæder for såvel bom som mast. Såvel bom som mast er udført i Silver Spruce.

Lønninglister, cockpitkarm, agterluge, skydelem, skydekappe og forluge er udføt af lakeret mahogni.

Ruderne i hele kahytten er udført i 5 mm plexiglas indsat i gummilister.

Kahytten er moderne og praktisk indrettet med et stort pantry, så det vil være let og behageligt for husmoderen at tilberede maden for hele familien. Kogeapparet i bagbords side er kardansk ophængt med stort og rummeligt skab nedenunder. Der er plads til flasker og seks personers service i stålglas (standardudstyr) umiddelbart ved siden af kogeapparatet.

Trappen ned til kahytten er også lavet af glasfiber med teaktræstrin. En Wilcox pantrypumpe giver vand til vasken fra en 60 liter ferskvandstank, der er anbragt under styrbords sofa i kahytten.

Der er i kahytten to køjer på 1,95 meter længde, over køjerne er anbragt to skabe med skydelåger. Ryghynderne er beklædt på bagsiden med lærred til køjetøj og kan rykkes ud mod skibssiden, når sofaen bruges som soveplads, ligeledes er der stuveplads under køjerne.

Hynderne er 80 mm tykt skumgummi bekædt med lunt stof, køjesider og dørkbund er lavet af glasfiber, dørken i kahytten er teaktræsfinér, alle skot i kahytten er udført i mahognifinér.

Som afgrænsning til forkahyt er toilet og klædeskab således anbragt, at døren til toilettet danner dør også mellem kahytterne. Der er monteret et Wilcox-toilet i styrbords side med tilhørende søventiler. Klædeskab i bagbords side.

Ventiler for udluftning findes i fordæk, i ruftag over toilet, i skydelem ved nedgang kahytten og i agterlugen. For motorudluftning er der støbt huller over instrumentbræt i forkant af cockpit.

Mellemrummet mellem forkøjerne kan dækkes af en lille hynde og giver mulighed for tre sovepladser i forkahytten.

Under køjerne findes udmærket stuverum for sejl, og helt for findes et afskottet rum beregnet for køjetøj. Såvel skrog som dæk er indvendigt beklædt med skumgummimateriale.

I hovedkahytten er ståhøjden mellem 1.81 meter og 1.83 meter.

Standardudstyr
Vandtank 60 l, pantry pumpe, pantry vask i glasfiber, stuverum i pantry, rum med seks personers service, klys og pullerter, klædeskab, isoleret dobbelt isskab. Mast og bom med beslag og rig, søventiler på alle skroggennemføringer, udluftningsventiler, fire styk fortøjninger, fire fendere, lænsepumpe, anker med ankertrosse, et flagspil, håndlister på kahytstag, vandtoilet.

Ekstra udstyr
Storsejl 16 kvadratmeter og krydsfok 14 kvadratmeter.
El-installation: Side- og agterlanterner, lysstofrør over pantry, en læselampe over hver køje i forkahytten.
Prædikestol og scepter i rustfrit stål med plastikovertrukket, rustfri wire.
Klapbord til kahytten.

Motorinstallation
Syv hk Volvo Penta MD1 diesel, el-start.
Ti hk Boreas benzin, el-start.

Bianca 27 er forberedt for Volvo Penta MD1 dieselmotor. Motoren er gummiophængt, og et stævnør med gummilejer er indstøbt. Propel med to eller tre blade efter ønske. 30 liter benzintank af glasfiber. Gummiudstødningsrør med søventil og udstødning under vandet. Instrumenterne er indbygget i cokpittets forreste kant. Morse fjernstyringsbox er indbygget agter i cockpittet. Akkumulator i glasfiberforstærket polyesterbox er anbragt ved siden af motoren."Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret. Klik her!