bianca27.net Bianca27.net
Af Søren Stidsholt Nielsen, Bianca27.net,
- tekst og foto


Valg af propel er nærmest en videnskab. Især hvis man ønsker at få det optimale ud af sin motor. På en Bianca 27er der umiddelbart to muligheder for propel: En to-bladet (som de fleste Bianca 27'ere er født med) eller en tre-bladet propel. Jeg kan som selvoplevet eksempel fortælle, at min Bianca 27 var udstyret med en to-bladet propel, da jeg købte den. Selvom motoren var næsten ny, var hverken jeg eller sejlerkammerater imponeret af præstationerne. Jeg spurgte flere sagkyndige, og de sagde nærmest i kor, at motoren er okay, trrækker godt, - men de uvildige gaster foreslog at anskaffe en tre-bladet propel, så motoren kunne komme af med sine gode kræfter i vandet. Jeg investerede i en ny tre-bladet propel, og det var næsten som at få en større motor. Der var klare forbedringer i marchfarten fremad, og ikke mindst blev bakke-evnen forbedret. Så selvom en ny propel ikke var helt gratis, så mener jeg, at pengene var rigtig godt givet ud.

LAVERE FART FOR SEJL
Det kan heller ikke undre en ikke-motorkyndig, at motorens kraft blev ikke så lidt bedre udnyttet ved skifte fra to til tre-bladet propel. Ikke alene var de enkelte propelblade større på den aktuelle trebladede propel, men der var selvfølgelig også et ekstra blad, så propellens samlede kontakt med vandet, dens overfladeareal, var betydeligt større. På en sejlbåd har det selvfølgeiig den bagdel, at vandmodstanden under fremdrift for sejl også øges. I hvert fald teoretisk. Jeg vil påstå, at det ikke er noget man mærker ret meget på en Bianca 27, så min samlede vurdering er, at et propelskifte er en god ide. Ikke mindst på grund af bakke-evnen, men også i høj grad, hvis man skal sejle i modstrømfyldt farvand eller er nødt til at tage et langt, vindstille stræk på fladt vand. Men det er klart, at hvis man vil have det absolut optimale ud af sin båd for sejl, er en tre-bladet propel noget, der skal overvejes grundigt med fordele og ulemper. Den øger ikke farten, når fremdirften er vindkraft...

PROPELBEREGNING EN VIDENSKAB
En ny propel - to eller tre-bladet - er ikke bare en hyldevare i en sejlerbutik. Som sagt er propelberegning en videnskab, en slags matematik med mange faktorer. Da jeg skulle købe ny propel, blev jeg hurtigt klar over, at det førende danske videncenter er Korsør Propeller. (www.propeller.dk). Min oplevelse var, at de var både grundige, hurtige og rimelige med pris. Til gengæld skal du selv forsyne dem med en masse fakta om din Bianca 27, motortype, gear m. v. Du kan downloade et skema til udfydelse
her. Jeg vil tro, at prisen for en optimal Bianca 27-propel med tre blade er omkring et par tusinde kroner.

CHECK MOTORAKSLEN
Når propellen skal skiftes, er det en god ide samtidig at checke motorakslens tilstand. Den kan være tæret. Det var min fx. da en tidligere ejer åbenbart ikke havde skiftet tærezink tilstrækkeligt ofte. Så jeg fik ved samme lejlighed ny motoraksel. En motoraksel er ikke så dyr, men den kræver vel for de fleste af os fagmand til at skifte. Her skal man i øvrigt også være opmærksom på køling/smørring af akslen. På ældre installationer sker det med et fedtsprøjte-system betjent fra en pumpe i kistebænken. På nyere installationer sker kølingen med en vandmuffe af gummi, som skal fyldes med havvand ved sæsonstart. Tryk på muffen, og den suger selv vand ind. Den første, uoriginale muffe jeg fik monteret, var utæt. Ikke kaskader med af vand til følge, men dryp-dryp, vel en kop om dagen. Irriterende. Jeg tror, at den hed Black-Jack. Så fik jeg på garantien professionelt monteret en original Volvo Penta-muffe - samme fabrikat som motoren - og derefter var problemet løst.

FOLDEPROPEL OG RORUDSKÆRING
Tilbage til propellen. En helt tredje løsning er en foldepropel. Den kan du dog ikke umiddelbart montere på en Bianca 27. Men som du kan se på foto herover, findes det. Jeg kender ham, der har udført dette, og som du kan se, har han skåret plads i roret for at få rum til den sammenklappede foldepropel. Det tabte overfladeareal på roret er kompenseret ved at påstøbe en "udvidelse", en lille pukkel bagpå roret, som det kan ses. Altså en større operation, men det er klart, at den for Bianca 27 for sejl er den optimale løsning. Næsten ingen vandmodstand fra propel, når der trækkes for sejl. Og tror jeg ikke, at trækkraften i en foldepropel som denne er så god, som du kan få med en fast propel. Endelig fås der også - og så er vi oppe i de meget dyre løsninger - en tre-bladet foldepropel. Jeg kender ikke til Bianca 27'ere, der har denne løsning.

FÅ DIN PROPEL MÅLT
Hvis du vil høre om praktiske erfaringer vedr. Bianca 27 med foldepropel, kan jeg skaffe dig kontakt til dels den mand, der har lavet foldepropel-løsningen og har sejlet med den i flere år samt bådens nuværende ejer. Hvordan træffer man beslutning om et skifte af propel. Måske ved at gå igang med demontere din nuværende propel og få den målt på fx. Korsør Propeller for at få fastslået, om den til dit brug har den optimale overflade, bladstørrelse, bladvinkel m. v. Og så kunne man jo ved samme lejlighed spørge om en pris på en tre-bladet propel og evt. få deres - eller andre fagfolks - vurdering af, hvad det betyder for trækkraft og manøvreevne for motor og vandmodstand for vindkraft.

BOVPROPEL PÅ BIANCA 27
Nu vi er ved den motoriserede trækkraft på en Bianca 27, så skal det lige med, at der rent faktisk findes mindst en Bianca 27 med bovpropel. Det vil sige en elektrisk drevet propel monteret i en tværgående tunnel ude i stævnen under forkøjen. Sådan en propel kan gøre gavn ved havnemanøvrer i stærk sidevind eller strøm. Når du for eksempel er på vej ind på en pæleplads og ved første forsøg ikke får fat i den luv klampe eller ring på broen, driver båden jo. Den slags (måske) panik-scener kender vi sikkert alle som både tilskuere og måske pinlige aktører. Her en bovpropel en god modgift, i hvert fald hvis det ikke lige lykkes at kaste en trosse ind til en hjælpsom sjæl på fastlandet eller på luv båd. Bovpropellen betjenes fra cockpittet med en knap, der kan skubbe forskibet til enten styrbord eller bagbord. Mange færger har noget tilsvarende. Når knappen aktiveres, går elmotoren igang og propellen i det lille tunnelrør bugserer forskibet i den ønskede retning. Og så behøver den ofte kvindelige fordæksgast ikke at have de store cowboy-evner i lasso-kast.

DEJLIGT MEN IKKE HELT BILLIGT
En bovpropel kan også gøre gavn ved havnemanøvrer og vendinger i snævre omgivelser. Med en passende aktivering af "hovedmotorens" gashåndtag og rorpinden, kan en bovpropel være et fint supplement, når Bianca 27'eren skal vende på en tallerken. Det lyder nemt med sådan en bovpropel, og det er det sådan set også, - lige måske bortset fra suget i tegnebogen. Vær forberedt på, at propel, tunnelrør, ledninger og betjeningsknap vil koste 10.000-15.000 kroner. Nogle kendte fabrikater er Vetus og Lewmar. Oveni anskaffelsen kommer montering, der bl. a. kræver, at der bores to store huller på hver side af stævnen, støbes i glasfiber, primes, males osv. Plus det elektriske. For de fleste vil monteringen nok være ensbetydende med prof.-bådebyggerarbejde, så det kan løbe op i måske i alt omkring 25.000 kroner før den lille, hjælpsomme propel snurrer ude under forkøjen.
Hvis du vil i kontakt med en Bianca 27 bovpropel-sejler, kan du skrive til
Bianca27.net.

----

Har du tilføjelser, spørgsmål eller egne erfaringer vedr. propel på din Bianca 27, hører
Bianca27.net gerne fra dig. Vi prøver at samle al Bianca 27-relevant viden om propeller her på denne del af Bianca27.net.



Tænker du på ny propel på din Bianca 27: Tre blade
kan give mere trækkraft
Propelløsninger på Bianca 27: Øverst den lille to-bladede, originale propel, derunder en eftermonteret tre-bladet propel, en foldepropel med ekstra udskæring og udvidelse af ror, en bovpropel og endelig "fuld gas" på bovpropel i bagbords side.
Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret. Klik her!