bianca27.net Bianca27.net
Træffet i Maasholm, hvor Østersøens Perle (Ostseeperle) kåres: Klik
Foto / copyright (Holnis til søs): Klaus Andrews / Die Yacht - KlausAndrews.com
Af Søren Stidsholt Nielsen,
bianca27.net - tekst og foto


I Det sydfynske Øhav sejles Svendborg Classic Regatta. Dette populære august-træf har fokus på lystbåde af træ.
På Slien i det nordtyske er de gået en båd-generation længere frem. Hvert år i september kaldes klassiske lystbåde af glasfiber til samling. Hele to år i træk er dette stævnes flotteste båd blevet et eksemplar af den Rudkøbing-konstruerede- og byggede Bianca 27.
Stævnet finder sted i Maasholm under overskriften Modern Classics / GFK-Klassikertreffen. Gfk er den tyske forkortelse for glasfiber. Træffet samler omkring 40 flotte fartøjer fra 1960'erne og 1970'erne. Atmosfæren er tilbagelænet, og undervejs er der muntre konkurencer til lands og vands og åbent skib hos alle.
Stævnets flotteste båd får prædikatet Ostseeperle, - Østersøens Perle. I bedømmelsen lægger dommerne vægt på bådens vedligeholdelesstand og autenticitet. Brugs-mærker er tilladt, blot de er plejet med en kærlig hånd.

- DEN SMUKKESTE BÅD, DER FINDES

Årets Østersø-perle blev Bianca 27'eren Holnis fra den danske sejlklub i Flensborg. Båden er ejet af Doris og Kay von Eitzen fra Flensborg. Efter at have haft flere træbåde, brændte familien varm på 27'eren, der blev købt i Høruphav på Als.
Nu - en håndfuld vintre senere - med renovering og fornyelser i den helt store skala, - træder værftets byggenummer 340 frem i en stand mindst ligeså flot, som da den forlod Rudkøbing havn i de tidlige 1970'ere.
Sidste vinters krævende projekt har for Kay von Eitzen været at lægge teakdæk ovenpå glasfiberen. Det har han altid drømt om. Arbejdet blev udført sammen med en bådebygger-kammerat, og skipper har også selv hænderne skruet rigtigt på. Han er håndværker, uddannet maler, og arbejder som pedel på den danske skole i Flensborg:
- For mig er Bianca 27 den smukkeste båd, der findes, siger Kay von Eitzen.

FORNEM OVERGANG FRA TRÆ TIL GLASFIBER
- Båden repræsenterer på fornemste vis overgangen fra tidsalderen med træbåde til glasfiber. Den er tilmed solidt, håndværksmæssigt bygget plus at den er en rigtig stabil sejlbåd for hele familien, siger dansktalende Kay von Eitzen. Han er tysk statsborger, men som han siger, -hjertet er dansk lissom, - båden! Og det har da heller ikke rigtig været sommer for Kay von Eitzen uden at familien har haft Holnis med en tur "hjem til Rudkøbing".
Holnis er meget, meget flot, men den er ikke en udstillingsgenstand. Båden bliver brugt flittigt af familien. Alt står originalt eller også er det fornyelser skabt i respekt for det oprindelige. For eksempel et prædikestols- trin med Bianca-logo eller en Bianca 27-inskription i blokkene. Bådmandshagen er af træ og servicen i pantryet er de originale, brune halvfjerdser-stil glas. Krom er der en hel del af. Selv dækkets afløb skinner nyforkromede.

- EN HÅNDFULD KONKURRERER I NORDTYSKLAND
- Vi er en håndfuld nordtyske Bianca 27'ere i denne standard. Vel konkurrerer vi indbyrdes, men vi udveksler gerne gode ideer, siger Kay von Eitzen, der også er initiativtager til det årlige dansk-tyske Bianca 27-træf i Høruphav Kristi himmelfartsdag.
Sidste års Østersø-perle blev kammeraten Stefan Kesphelers "Franconia" fra Hamburg. Det er en Bianca 27 af den første generation med træmast og vinduer med gummiramme. Båden er nylakeret blå på fribord og beige på dæk. Overalt fremtræder den også med et væld af flotte finesser udført til ug af skipper selv. Og så er den forresten nylakeret hele to gange. Forklaringen er, at den vinter blev opbevaret i en uheldsramt bådhal i Hamborg. En skypumpe løftede taget af hallen, og det fik alvorlige konsekvenser for mange af bådene. Nu er også Franconia flottere end ny, selvom det er 40 år siden den forlod Langelandsbanens tidligere remise, - der hvor Bianca-værftet i Rudkøbing ligger den dag i dag.

---

Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret.
Klik her!