bianca27.net Bianca27.net
Nyt bord om bord: Måske
en mere praktisk løsning
på din Bianca 27...?
Af Søren Stidsholt Nielsen, Bianca27.net
- tekst og foto


Kunne du tænke dig mere plads i salonen og en mere fleksibel bord-løsning på din Bianca 27, så læs her: Din båd blev i sin tid fra værftet leveret med to borde fint udført med fineret mahogny: Et bord til brug i cockpit og et til salonen. Cockpitbordet fastgøres på den agterste cockpitkarm og har et et-benet fodfæste i en revne i dørken. Bordet kan klappes sammen og stuves af vejen. Midt i salonen står et foldebord fastgjort på to metalrør, der går ned i huller i dørken. Sådan er standard.
Med al respekt for det originale i Bianca 27, kan man måske alligevel have lov at mene, at ingen af bordene er særligt praktiske, - navnligt når de ikke er i brug. Cockpitbordet fylder, hvor man nu end vælger at placere det under sejlads. Og selvom bordet i salonen også kan klappes sammen, får man det nok ikke gjort i hverdagen om bord. Følgen er, at salonbordet står i vejen for trafikken gennem salonen.
Disse overvejelser gjorde vi om bord, og resultatet er, at vi nu efter et par sæsoner test i praksis efterhånden har skiftet begge de originale borde ud med et par stykker, der i hvert fald for os, har vist sig mere praktiske.

TREDELT KLAPBORD I COCKPIT
Vores valg faldt i begge tilfælde på en bordpladeholder af det svenske Lagun-fabrikat, der forhandles i alle udstyrsforretninger. Systemet er yderst fleksibelt og solidt i udførelsen. Selvom bordet kun bæres af et enkelt rør, er stabiliteten høj. Bordholderens dele er fremstillet af profileret aluminium og plast i god kvalitet. Bordet kan hæves, sænkes og drejes i holderen, og det kan helt afmonteres.
Vi startede med at prøve systemet i cockpittet. Her fastgjorde vi pladen, der holder bordbenet, under rorpinden. Selve bordbenet står nu permanent i cockpittet og generer ikke under sejlads (bortset fra at kapselåbneren ikke kan bruges).
Som cockpitbord til bordholderen gik vi efter et, der både var praktisk og passede til stilen om bord i Bianca 27. Det blev et tredelt teakbord med to plader der kan klappes ud. Bordet blev klar-lakeret, så det matcher cockpitkarmene.

SMART IDE: MONTER HOLDEREN ASYMETRISK
Helt bevidst valgte vi at fastskrue bordpladeholderen asymetrisk i længderetningen under bordpladen. Det har den fordel, at bordets "længde" i cockpittet kan reguleres, - en kort udgave (hvor noget af bordet er ude over agterlugen) og en lang udgave, hvor der er mere siddeplads omkring. Når bordet ikke anvendes, kan det skubbes ud over agterlugen og fylder således intet i cockpittet. Endelig har bordet den fordel, at begge klapper kan slås op, så det ikke fylder så meget, men alligevel giver ståsted for en kop, en bog eller andet.
Under sejlads er bordet klappet sammen og beskyttet i en kraftig plastpose (et billigt dækken til en kuglegrill) og stuvet ud i borde i styrbord kistebænk. Montering og afmontering af bordet tager et minut.

HJEM MED SALONBORDET
De gode erfaringer med denne bordløsning i cockpit fik os til at kikke ind i salonen på det originale bord, som egentlig ikke gør ret meget andet end at stå i vejen. I hvert fald ikke hos os. Havnelivet lever vi for det meste i cockpittet, og bliver vejret for surt, kan agterkalechen rigges op. Det er nu engang sjovere at kikke Hafenbio fra cockpittet end at strække hals nede i "kælderen".
På denne baggrund besluttede vi os for at afmontere salonbordet og tage det hjem. Hullerne i dørkpladen dækkede vi af. Vi anskaffede så endnu en Lagun-bordholder, så vi var fri for at flytte holderen fra cockpittet til salonen. Den nye bordholder blev monteret mellem stuverummene under bagbord køje. Ikke direkte på glasfiberen, men i bedste Bianca 27-stil på en lakeret mahogny-plade som mellemlæg.

ET MINDRE BORD TIL SALONEN
Vi besluttede også at anskaffe et ekstra bord. Her faldt valget på et lidt mindre, ikke-foldbart bambusbord med slingrekanter. Også en forholdsvis billig standard-sag i bådforretninger. Bordet fik en hvid lakering i samme farve som de omlakerede bordplader i pantry, og slingrekanterne fik noget klar lak. Og så kunne vi ikke dy os for at sætte et blåt Bianca-B på som en passende pynt.
Denne bordløsning i salonen har givet os meget mere bevægelsesplads og et langt mere anvendeligt bord end det fastmonterde. Når det nye bord ikke bruges, skubber vi det ind over den i reglen ubenyttede køje i bagbord side. Og vil man have bordet helt af vejen, er det knappet af med et snuptag. I øvrigt kan bordet også svinges ind over bagbord køje, så det danner en slags forlængelse af pantryets kogesektion til fralægning.
Begge bordene har i øvrigt den fordel, at bordben ikke behøver at være i vejen, som det kan være tilfældet med standard-bordene.
Holderne til bordene i cockpit og salon er ens. Det har den fordel, at bordene uden videre kan byttes om, hvis man for eksempel skal bruge et større bord i salonen.
Herunder bringer vi billeder med en række eksempler på bordsystemets anvendelighed i DEN-415 Bianco af Rudkøbing.
----------
Hvordan har du indrettet din Bianca 27? Skriv og send fotos
her.
Skal du bruge en master til et blåt Bianca-B - send Bianca27.net en
mail.
25.05.10
Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret. Klik her!