bianca27.net Bianca27.net
Kold mad og drikke i din Bianca 27: En langkølet båd har selvfølgelig køleskab...
Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret. Klik her!
Billederne herover: Øverst ses den hvide pladefordamper monteret i toppen af køleskabet og komporessor-installationen i styrbord kistebænk agterude, begge dele på Bianca 27 D-340 Holnis. En noget billigere og installationsfri løsning er at anbringe en picnic-køletaske for eksempel bag salon-køjernes ryglæn.


Af Søren Stidsholt Nielsen,
Bianca27.net,
Foto: Kay von Eitzen og SSN


Bianca 27 er under pantryvasken udstyret med et lille rum, som de fleste vel kalder et køleskab. Det vil i mange tilfælde være lidt af en tilsnigelse. Rettelig er det et isoleret skab. Hvis det skal levere køling, skal man enten selv lægge fryseelementer ind, eller der skal installeres en såkaldt fordamper. Mange Bianca 27-ejere har valgt at styrke bådens komfort ved at etablere køling i skabet. Og selvom en installation koster både tid og penge, vil det være en forholdsvis overkommelig opgave. Belønningen er i hvert fald kolde forfriskninger om bord, og hovmesteren kan glæde sig over, at fordærvelige fødevarer kan holde sig længere.

KØL KAN KØBES SOM KOMPLET SÆT
Hvad skal der så til for at få køl ombord? Det, der skal bruges, er en kompressor, en pladefordamper, en regulator samt ledninger og rør. Det hele kan købes som et komplet sæt og ses ofte som tilbud til omkring 3000-4000 kroner i en størrelse til Bianca 27-brug.
Et kendt fabrikat er Isotherm udstyret med Danfoss-kompressor. En model med en pladefordamper passer bedst til en Bianca 27. Fordamperpladen, der skal anbringes i køleskabet er på størrelse med et A4-ark og anbringes øverst i skabet. Alternativet er de runde fordampere, der ikke passer så godt til skabet i en Bianca 27. Endelig er der en tredje og dyrere mulighed. Den vender vi tilbage til senere.

KOMPRESSOR OG FORDAMPER FJERNER VARMEN
Køleskabets motor er kompressor-delen. Den producerer kulden, eller rettere fjerner varmen fra køleskabet. Kompressor-delen er på størrelse med en lille skotøjsæske og kan i en Bianca 27 anbringes på et fundament i fx. den styrbord kistebænk agterude. Kompressoren kræver ikke tilsyn eller vedligeholdelse, så den behøver ikke at være nemt tilgængelig. Blot skal det sikres, at der kan komme luft til den, - enten gennem en ventil i agterlugen eller ved at sætte et luftindtag op i nærheden af gashåndtaget. Strømforsyning til kompressor og det lille rør med den kølende (varmefjernende) væske til fordamperen i køleskabet installeres, så de - selv i hårdt vejr - ikke beskadiges af løse dele i kistebænken.

SKOT BESKYTTER KOMPRESSOR
Det er også en god at udføre et halvskot eller et hullet helskot ind til kompressoren, så den også beskyttes. I tilgift får man så en bedre beskyttelse af kablerne til gashåndtaget. Her på Bianca27.net har vi også hørt om montering af kompressor under kistebænkens dørk. Her er der plads, og så er kompressoren stuvet helt af vejen og optager ikke den gode stuveplads i kistebænken.

ISOLER OMKRING DØREN
Når pladefordamperen skal monteres, er pladsen i toppen af køleskabet en fin placering. Den lille tilhørende afbryder og temperaturregulator kan enten placeres inde i køleskabet eller udenfor i nærheden af skabet. Vi har den inde i skabet og det fungerer fint. Endelig er det en god ide at isolere indersiden af rammen omkring køleskabsdøren, så der ikke slipper kulde ud af den vej. Det kan gøres med pålimet flamingoskum beklædt med alufolie.

LANGTIDSKØLING KOSTER EKSTRA
Et alternativ til den traditionelle pladedamper er ASU-enheden fra Isotherm. Det er en intelligent, termostyret metalboks, der bruger mindre strøm og holder længere på kulden. Altså en god løsning til sejlbåde på længere ture. Til gengæld koster sådan en størrelse til en Bianca 27 omkring det dobbelte af den traditionelle løsning. Et problem med denne form for langtids-køleelement er også, at den vil optage forholdvis meget plads i køleskabet. Hvis løsningen med langtids-køling ønskes, kan en mulighed være at inddrage stuverummet ved siden af køleskabet til køleformål. Det vil i så fald kræve en isolering af siderne og af låget. Hvis man har brug for mere køleplads end det lille Bianca 27-køleskab byder, kan der naturligvis også monteres en fordamper i dette rum. Vi har også en gang truffet en Bianca 27-sejler, der havde lavet en sindrig løsning med en køleinstallation mellem de to rum, så han havde både et svalerum og et kølerum.

TO BILLIGE FORMER FOR KØL
Den simpleste form for køl ombord er selvfølgelig at fodre køleskabet med frosne køleelementer. De kan medbringes hjemmefra til første sejlads-etape. Derefter må man forlade sig på frysere i havnenes sejlerkøkkener. En gang kunne man også snakke sig til at lade køleelementerne overnatte i fryseren hos iskiosken eller den lokale havnebix. Sidst vi forsøgte det ude på en lille ø fik vi at vide, at det var blevet forbudt af hygiejniske årsager. En anden billig og lidt mere avanceret løsning er at medbringe en campingkøletaske med indbygget kølemaskineri. De kører på 12 volt og kan fås ned til nogle få hundrede kroner. Sådan en taske kan anbringes i en kistebænk eller fx. inde bag køjernes ryglæn. Desværre bruger de meget strøm, støjer og fylder mere end et køleskab og holder ikke så godt på varmen.

PRØV DIG FREM TIL MODERAT STRØMFORBUG
Bruger det faste køleskab meget strøm? Nej, faktisk ikke, og vores erfaring er, at man ikke nødvendigvis straks skal købe et større batteri for at dække det nye, øgede forbrug. Køb derimod et termometer og se, hvordan regulatoren skal stå for at holde en passende temperatur for fødevarer og sæt regulatoren så lavt som forsvarligt. Sluk ikke køleskabet om natten. Dels er kompressoren ude i kistebænken næsten lydløs, og dels spares der ikke energi set over et helt døgn.

FYLD KØLESKABET HELT OP
Et godt råd for at holde på kulden derinde er altid at have køleskabet fyldt op. Det kan fx. være med drikkevarer på dåse, juicebrikker eller det kan være små sodavandsflasker, en halv liter, fyldt med vand. De kan nemt tages ud, hvis der skal være plads til fødevarer. Og så er der altid en gratis slurk på en solrig sommerdag.
Apropos sol. På DEN-415 Bianco af Rudkøbing har vi et ønske om at montere en solcelle på lugegaragen. Så kan vi i højere grad frigøre os fra havnenes efterhånden ofte kaotiske lednings-race, hvad et fast køleskab jo kræver, at man deltager i.----------------------

LINKS:
Den danske importør af Isotherm, mange gode råd om køleskab om bord. Klik.

Sådan kan du isolere køleskabet (på engelsk):
Klik.På denne side vil Bianca27.net gerne samle alt om køleskab om bord på Bianca 27. Har du tilføjelser, kommentarer eller egne erfaringer, må du meget gerne sende det til Bianca27.net