Af
Søren Stidsholt Nielsen,
bianca27.net - tekst og foto


Hvorfor lige bådnavnet Bianca - hvor kommer det fra?
Bianca27.net har spurgt værftets grundlægger, Holger Leth Christensen, og svaret er, at det nærmest er et tilfældigt valgt navn, der bare lød godt.
- Det er min storebror, Svend Aage (Bianca 27's konstruktør), der fandt på det. Han havde det med en morgen. Vi blev så enige om, at det lød meget godt, og det kom værftet så til at hedde. Da vores første glasfiberbåd var på 27 fod var det jo så nærliggende at kalde den en Bianca 27. Sådan er historien, forklarer Holger Leth Christensen til Bianca27.net.
Da værftet flyttede fra Odense Fjord og til Langeland hed det i den første tid i de nye omgivelser "Stige Ø Bådebyggeri, Rudkøbing". Det savnede geografisk logik, og derfor blev det aktuelt at finde på et nyt navn, der kunne fænge, også gerne i udlandet.
Navnet Bianca kendes på flere sprog, og er ikke mindst i Tyskland et populært pigenavn. Et af den tyske sanger Freddy Brecks store hits hedder slet og ret Bianca. Uden at det dog har noget med hverken båd eller værft at gøre. Bianca-fans kunne ellers tro det:
"Du bist die schönste der Welt für mich Bianca / Durch jedes Feuer geh' ich für dich Bianca..."

BIANCA-NAVNET HÅNDTEGNET AF BÅDENS KONSTRUKTØR
Biancas flot svunge B, ja hele værftets navn er håndtegnet og fundet på af Bianca 27's konstruktør Svend Aage Christensen. Den originale håndtegning ses herover, og her ses også en særlig udtegning af B'et i fuld sejlmærkestørrelse. Bemærk detalje-foto også tegningens signatur med Stige Ø og datoen 1. november 1965 samt konstruktør Svend Aage Christensens underskrift (SAC). Denne underskrift bærer samtlige tegninger til Bianca 27.
Det mørkeblå B på den hvide (sejl-)baggrund blev samtidig Bianca 27's sejlmærke. Det samme B er også anvendt i flere andre bådtyper fra værftet, dog i lidt ændrede omgivelser. På fx. Bianca 26/28 er B'et hvidt og aftrykt på en mørk, cirkulær baggrund. Og på den Bianca-byggede Commander 31, som slet ikke hedder noget med Bianca, figurerer B'er også i sejlmærket, her omgivet af et C for Commander.

BIANCA-NAVN OG LOGO GENERHVERVET TIL VÆRFTET
I forbindelse med et af ejerskiftene på Bianca Yacht blev det besluttet at redesigne værftets originale logo med en moderne, stiliseret skrift. Senere indførtes de lyse og mørkeblå fribordsstriber, der er kendte fra de større og nyere Bianca'er. Om disse velkendte striber (se foto) fortælles, at de kom til verden, da en kunde ønskede dem på sin båd. Værftets ledelse synes, at det så så flot ud, at de efterfølgende blev fribords-linjer for alle Bianca'er. Også værftets store haller på Rudkøbing havn havde i sin tid disse striber påmalet i overstørrelse.
Senere har Anders Leth Christensen, Holger Leth Christensens søn, tilbageerhvervet det originale Bianca-Bt og værftets navn, således at dagens Bianca-værft i Rudkøbing ikke alene er placeret i bygningerne, hvor det startede i Rudkøbing, men også benytter værftets oprindelige navn og logoskrift.

BIANCA-NAVN BLEV FORSØGT PLAGIERET
For nogle år siden opstod et kontrovers med et jysk værft, der havde købt form og rettigheder - men ikke navn - til en ældre Bianca-model (320). Lige smart nok lancerede værftet båden som en Bavanca (!). Men både med dette fantasifulde navn er ikke original-byggede Bianca'er, selvom de lejlighedsvis annonceres som sådan på brugtbåds-markedet. Bianca Yacht i Rudkøbing er det eneste værft, der må bygge Bianca-både.

BIANCA YACHT OG BIANCA SERVICECENTER
Ved siden af Bianca Yacht på havnen i Rudkøbing ligger Knud Mogensens virksomhed Bianca Servicecenter. Ud over et godt naboskab og en vis navne-lighed har de to virksomheder ikke noget med hinanden at gøre. Knud Mogensen, tidligere Bianca Yacht-medarbejder, erhvervede navnet, da det oprindelige Bianca Yacht blev afviklet i starten af 1990'erne. Bianca Servicecenter bruger det nyere Bianca-logo (se på stævnen herover), så hele Biancas logo-historie kan således stadig ses side om side på to levende båd-virksomheder Rudkøbing havn.

PS: De originale, lidt gulnede Bianca-tegninger omtalt her opbevares omhyggeligt i Biancas tegningsskab på Langelands Museums depot i Rudkøbing, hvor Bianca27.net har fået lov at se dem.
Tak for det!



































-----------

Copyright text og fotos: Bianca27.net. All rights reserved. Kopiering forbudt. Læs om ophavsret.
Klik her!
BONUS-INFO OM NAVNET BIANCA:
Bianca er italiensk form af det franske navn Blanche. Det er afledt af det latinske ord "blanca", der betyder "hvid". I perioden 1985-1996 fik 251 danske piger navnet Bianca. Det kan også staves Bianka. Ifølge Danmarks statistik var der 839 personer med navnet Bianca i Danmark pr 1. januar 2008. Bianca er i øvrigt medtaget på Familiestyrelsens liste over godkendte fornavne i Danmark. Det betyder, at børn må døbes eller navngives Bianca.

VIDE ENDNU MERE-LINK:
Navnet Bianca er brugt i talrige sammenhænge og på mange sprog:
Se
her.
bianca27.net